News

Check out market updates

Η νέα πραγματικότητα στην αγοραπωλησία ακινήτων

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

Η νέα πραγματικότητα στην αγοραπωλησία ακινήτων

Η πανδημία, έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας, αρνητικές και θετικές, ενώ προκάλεσε μια νέα τάξη πραγμάτων σε όλους τους τομείς. Η αγορά ακινήτων, η προσφορά, η ζήτηση και οι τιμές, εξαρτώνται σε κάθε περίπτωση από την γενική εικόνα της οικονομίας μιας Κυβέρνησης με συνεπακόλουθο το βιοτικό κοινωνικό επίπεδο των πολιτών.

Η πανδημία, έφερε αβεβαιότητα αρχικά στη χώρα μας και στασιμότητα στη βούληση και στη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία.

Τα κίνητρα της Κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αποδείχθηκαν ενθαρρυντικά για να μην υπάρξουν ραγδαίες κοινωνικές ανισότητες και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, ήταν ένα από τα σημαντικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για να συνεχιστεί η ανταγωνιστική βιωσιμότητα στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της αγοραπωλησίας ακινήτων. Ο στόχος του σχεδίου είναι η στήριξη των νοικοκυριών για σύναψη δανείων (δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €300.000), για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.  Η περίοδος δανειοδότησης αφορά στεγαστικά δάνεια που συνάφθηκαν ή θα συναφθούν από την 1.3.2020 μέχρι 31.12.2020. Οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται μια φορά τον χρόνο – κάθε Δεκέμβριο,  οπότε οι όποιες πιστώσεις θα χρειαστούν το 2021. Το σχέδιο αυτό ενισχύει τους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη και μέχρι σήμερα έκαναν δεύτερες σκέψεις. Για αυτούς, το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια καλή ευκαιρία αγοράς ακινήτου για ιδιοκατοίκηση. Είναι γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από νεαρά ζευγάρια για απόκτηση πρώτης κατοικίας θέλοντας να εκμεταλλευτούν το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Οι ξένοι επενδυτές “στοχεύουν” εξ αποστάσεως

Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο ανέκαθεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές ιδιαίτερα και λόγω του καλού κλίματος αλλά και του γεγονότος ότι η Κύπρος εντάσσεται ανάμεσα στις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. Αν και υπήρξε μια στασιμότητα λόγω των μέτρων μή εξάπλωσης του Covid19, και το κλείσιμο των αεροδρομίων, τα στοιχεία φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν εξ αποστάσεως και στοχεύουν για καλύτερες επενδύσεις στο νησί μας σε μακροπρόθεσμη βάση.  Το μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλωνόταν από Ρωσία και Αραβικές χώρες που συγκαταλέγονται στις τρίτες χώρες στις οποίες προς το παρόν δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο λόγω πανδημίας. Κομβικό σημειο αποτελεί η συνεχιζόμενη βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση έργων και άλλων μεγάλων αναπτύξεων όπως τα λιμάνια και οι Μαρίνες καθώς και κινήτρων που οφελούν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι πλέον, μελετούν  καθοριστικά τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από τα εγγεγραμένα μέλη του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, οι ξένοι επενδυτές, δείχνουν και έμπρακτα πλέον το ενδιαφέρον τους εκ του μακρόθεν, αφού κάποιοι από αυτούς δεν έχουν σταματήσει τα επενδυτικά τους πλάνα σε ακίνητες περιουσίες.

Μεγάλη προσφορά στην ενοικίαση

Σε ότι αφορά την ενοικίαση ακινήτων υπάρχει μια διαφοροποίηση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς φέτος η προσφορά είναι μεγαλύτερη και η ζήτηση μικρότερη.

Τα φοιτητικά καταλύματα υπάρχουν αρκετά στην αγορά καθώς πλέον δεν υπάρχουν διαμερίσματα ή ξενοδοχεία που προσφέρουν ημερήσια διαμονή και η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση.  Ωστόσο, οι τιμές σε αρκετά διαμερίσματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα περίπουΟι τιμές καθορίζονται από τη ζήτηση και την προσφορά και φέτος υπάρχουν περισσότερες επιλογές από πέρσι για να κάνει κάποιος φοιτητής.

Προσοχή στους επιτήδειους

Η επένδυση σε ένα ακίνητο είναι μια από τις σοφότερες αποφάσεις που μπορεί να πάρει κανείς, και αυτό διαπιστώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται έναν εγγεγραμμένο και αδειούχο κτηματομεσίτη καθώς είναι ο μόνος άνθρωπος που με την έρευνά του, μπορεί να υπογράψει για τα χαρακτηριστικά κάθε ακίνητης περιουσίας.

Διαπιστώνουμε δυστηχώς αρκετές περιπτώσεις  επιτήδειων που καταχρώνται την ανάγκη ή τις αδυναμίες των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Υπάρχουν επιτήδειοι και θα υπάρχουν ενεργώντας ως παράνομοι κτηματομεσίτες, ζητώντας υπέρογκα ποσά για προμήθειες και εκμεταλλεύονται τους αγοραστές που δεν γνωρίζουν τις τιμές ή τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.  Είναι απαραίτητο ο ενδιαφρερόμενος να ζητά πάντα τη σχετική άδεια και την ταυτότητα του εκάστοτε κτηματομεσίτη οι οποίοι προχωρούν στην έρευνα της αγοράς ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραπληροφόρηση και η κατάχρηση στην αγορά ακινήτου. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία από το κράτος, ενώ το Συμβούλιο Κτηματομεσιτών Κύπρου το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μέσω των επιθεωρητών του, ελέγχει την παράνομη κτηματομεσιτεία καθώς και αν οι εγγεγραμμένοι κτηματομεσίτες εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Οι εγγεγραμμένοι και αδειούχοι κτηματομεσίτες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους πεντακόσιους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.  Ως Συμβούλιο Κτηματομεσιτών οδηγούμε καθημερινά στα δικαστήρια πάρα πολλούς παράνομους κτηματομεσίτες.

Μια άλλη μέθοδος πώλησης ακινήτων που προβληματίζει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών και το παρακολουθούμε στενά, είναι η online διαφήμιση η οποία “πυροβολεί” τους πολίτες με κάθε διαδικτυακό μέσο για “μοναδικές ευκαιρίες”. Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή του κοινού καθώς πολλές από αυτές τις “μοναδικές ευκαιρίες” είναι προϊόντα παραπληροφόρησης και μόνο ευκαιρίες δεν είναι.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε κρίση, φέρνει και ευκαιρία και για κάθε επένδυση υπάρχει και ο ενδιαφέρομενος. Η νόμιμη οδός για κάθε πράξη, αποτελεί και την καλύτερη επένδυση για το μέλλον.

Μαρίνος Κυναιγείρου – Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών