News

Check out market updates

Ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις στα ακίνητα

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

Με τα καταθετικά επιτόκια να έχουν μετατραπεί, για πολλούς, σε αρνητικά, ο τομέας των ακινήτων αποτελεί την πιο σταθερή επενδυτική επιλογή

Του Μαρίνου Κυναιγείρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα σε συνάρτηση με την αυξημένη ρευστότητα των νοικοκυριών ως απότοκο των περιορισμένων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθιστούν τη τρέχουσα περίοδο ιδανική για υλοποίησης επενδύσεων. Επενδύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τον τομέα των ακινήτων, τον παραδοσιακά πιο δημοφιλή και σταθερό τομέα της κυπριακής οικονομίας, αφού παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά καιρούς, εντούτοις, αποτελεί διαχρονική αξία.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι τράπεζες λόγω της αυξημένης ρευστότητας που διαθέτουν και των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όχι απλώς έχουν μειώσει τα καταθετικά επιτόκια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια. Ενδεικτικά, η Ελληνική Τράπεζα -0.6% για καταθέσεις άνω των 100χιλ. ευρώ ανά πελάτη και η Τράπεζα Κύπρου -0.5% για καταθέσεις άνω των 50χιλ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανήλθαν σε 25.7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με 23.8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Μία αύξηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας! Παράλληλα, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, οι εμπορικές τράπεζες παρέχουν δάνεια με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η περίοδος που απλώς καταθέταμε σε εμπορικές τράπεζες τα όποια χρήματα διαθέταμε, έχει παρέλθει εδώ και καιρό, κάτι που απλώς επιβεβαιώθηκε με την κρίση και τα γεγονότα του 2013.

Φρονούμε πως η παρούσα είναι η ιδανική περίοδος για οποιονδήποτε έχει την οικονομική δυνατότητα για να αλλάξει την επενδυτική του φιλοσοφία και να προχωρήσει σε διασπορά του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου. Πέραν των δεδομένων στο τραπεζικό σύστημα, και οι συνθήκες της αγοράς προσφέρονται σήμερα για επενδύσεις. Η προσφορά ακινήτων όλων των τύπων είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να είναι έντονη και το επόμενο διάστημα, ειδικά όσο προχωρούν οι ενέργειες των τραπεζών για πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης.

Καθώς όλα δείχνουν ότι εξερχόμαστε της πανδημίας που ταλαιπώρησε την παγκόσμια οικονομία για περισσότερο από δύο χρόνια, οι συνθήκες στην Κύπρο είναι ιδανικές για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Τόσο γιατί η προσφορά ακινήτων είναι μεγάλη αλλά και επειδή προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε συνάρτηση με τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις που θα φέρει η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο οι ευρύτερες προοπτικές όσο και του τομέα των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Πέραν της αυξημένης ζήτησης για στεγαστικά ακίνητα – κυρίως διαμερίσματα, αυξημένη ζήτηση θα υπάρξει επίσης και για ακίνητα ημερησίας ενοικίασης ως απότοκο της πανδημίας και της στροφής σε πιο απομονωμένες επιλογές διακοπών, σύγχρονους γραφειακούς χώρους λόγω της καθόδου πολλών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους λόγω της διαρκούς ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Βέβαια, στην περίπτωση μη επαγγελματιών επενδυτών, γίνεται αντιληπτό πως το ενδιαφέρον θα πρέπει να αφορά σε επενδύσεις οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη γενικότερη οικονομική κατάσταση μίας οικογένειας για να μην έχουμε ξανά φαινόμενα της περιόδου 2011-2013. Ωστόσο, επενδύοντας στα κατάλληλα ακίνητα, ένας ιδιώτης μπορεί να απολαμβάνει πολύ καλύτερη απόδοση από αυτήν που προσφέρουν τα τραπεζικά επιτόκια και ασφάλεια ότι έχει επενδύσει σε ένα τομέα που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ο οποίος έχει πολύ καλές πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, επειδή πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων, πρέπει να το κάνουν με τον σωστό τρόπο, αξιοποιώντας επαγγελματίες αδειοδοτημένους κτηματομεσίτες και αποφεύγοντας διάφορους επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις για ίδιον όφελος.