News

Check out market updates

Μαρίνος Κυναιγείρου: Η παράνομη κτηματομεσιτεία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κυπριακή αγορά ακινήτων

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

Συνέντευξη στην Αρια Σωκράτους

Την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση του φαινομένου της παράνομης κτηματομεσιτείας στην Κύπρο εξέφρασε σε συνέντευξη που έδωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος Κτηματομεσιτών Κύπρου Μαρίνος Κυναιγείρου.

Ο κύριος Κυναιγείρου επισύρει την προσοχή των υποψήφιων αγοραστών τονίζοντας ότι πρέπει να αποτείνονται σε αδειούχους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες και πάνω απ’ όλα να γνωρίζουν πως οφείλουν να κάνουν έλεγχο και έρευνα της αγοράς, καθώς και έλεγχο του ακινήτου πριν προβούν σε αγορά.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής αγοράς ακινήτων σήμερα;

Σήμερα υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον όσον αφορά στην αγορά ακινήτων κυρίως σε διαμερίσματα και κατοικίες που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων ή είναι κοντά σε παραλιακές περιοχές. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών σήμερα με το ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από το ξεκίνημα της πανδημίας επειδή το ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο από την κυπριακή αγορά και από μόνιμους κατοίκους της Κύπρου. Σήμερα απουσιάζει το ενδιαφέρον από την ξένη αγορά που για την Κύπρο θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά σε επενδύσεις ακινήτων. Το μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλωνόταν από Ρωσία και Αραβικές χώρες που συγκαταλέγονται στις τρίτες χώρες στις οποίες προς το παρόν δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο λόγω πανδημίας.

Επαγγελματίες στον χώρο του development και κτηματικών, αναφέρουν ότι ο τομέας τους έχει πληγεί και οι πωλήσεις έχουν μειωθεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύετε ότι παρόμοιες ανακοινώσεις προκαλούν περισσότερη ανησυχία στον κόσμο ωθώντας τον να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα ή αντιθέτως, δημιουργούν αγοραστικό ενδιαφέρον αφού αρκετοί «οσφρίζονται» ευκαιρίες;

Ο τομέας των ακινήτων όπως και ο τομέας του τουρισμού έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο και πρωτοφανές φαινόμενο. Στην Κύπρο έχει πληγεί η μεγαλύτερη πηγή οικονομίας που είναι ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η αγορά των ακινήτων. Από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν επενδύσεις από ξένους επενδυτές, καθώς το μεγαλύτερο επενδυτικό κοινό ήταν οι τρίτες χώρες. Δυστυχώς οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι επενδύσεις και οι αγορές ακινήτων γίνονταν για εξασφάλιση κυπριακών διαβατηρίων και μόνιμη διαμονή στην Κύπρο. Τα ακίνητα τα οποία προορίζονταν για τους ξένους επενδυτές είχαν ιδιαίτερα υψηλή τιμή και χτίζονταν αποκλειστικά για αυτούς. Μέχρι πρόσφατα τον Ιούλιο είχαμε ελπίδες πως το πρόβλημα της πανδημίας θα μπορούσε να εξαλειφθεί και να ξεπεραστεί αλλά οι ελπίδες αυτές σήμερα διαψεύδονται με νέα έξαρσή της.

Τα οικοδομικά-κατασκευαστικά έργα έχουν καθυστερήσει σημαντικά λόγω των κρατικών περιοριστικών μέτρων ή το διάστημα που χάθηκε δεν θεωρείται εύλογο ώστε να κριθεί ζημιογόνο;

Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί είναι από πολύ μικρή έως ελάχιστη. Η αλήθεια είναι πως εργάζονται σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς κι έχει καλυφθεί η καθυστέρηση που υπήρχε επί κορωνοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν ελάχιστα όσον αφορά στα έργα στον κατασκευαστικό τομέα.

Υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό έργο με το οποίο διαφωνείτε έντονα;

Οχι, η Κύπρος είναι μια χώρα τουριστική που έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις κι όπως έχουμε παρατηρήσει και σε δύσκολες εποχές στο παρελθόν όπως το 2013, η ξένη αγορά έχει στηρίξει την κυπριακή οικονομία. Ολα γίνονται με προγραμματισμό και μεθοδικότητα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ταχύτατη πολεοδομική ανάπτυξη της Λεμεσού με αναπτυξιακά έργα που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ; Θεωρείτε πως η ρυμοτομία της πόλης και ο ιστορικός-αρχιτεκτονικός της χαρακτήρας έχει αλλοιωθεί;

Η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού θεωρώ πως έχει συμβάλει εξαιρετικά στην κυπριακή οικονομία. Εξάλλου, δεν είχαμε άλλη επιλογή μετά την οικονομική κρίση του 2013. Η ανάπτυξη της Λεμεσού έχει βοηθήσει την κυπριακή οικονομία. Οσον αφορά στον ιστορικό-αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, δεν πιστεύω να έχει αλλοιωθεί. Η ανάπτυξη αυτή απαιτείται σε μια Κύπρο που επενδύει στη ξένη αγορά και σε μια Κύπρο όπου ανέκαθεν η μεγαλύτερη πηγή οικονομικών εσόδων ήταν ο τουρισμός.

Ποιους παράγοντες θα πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος αγοραστής ακινήτων στην Κύπρο προκειμένου να κάνει μια ασφαλή αγορά;

Πρωτίστως πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι στην Κύπρο υπάρχουν οι αδειούχοι εγγεγραμμένοι κτηματομεσίτες. Πρέπει ο ξένος ή ο Κύπριος υποψήφιος αγοραστής να αποταθεί σε κάποιον αδειούχο κτηματομεσίτη και πάνω απ’ όλα πρέπει να γνωρίζει πως οφείλει να κάνει έλεγχο και έρευνα της αγοράς καθώς και έλεγχο του ακινήτου πριν αποφασίσει να προβεί στην αγορά του ακινήτου.

Εχουμε δει αρκετές περιπτώσεις κατάχρησης στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι ενεργούν ως παράνομοι κτηματομεσίτες και είναι απαραίτητο να το γνωρίζουν αυτό οι αγοραστές.

Οι παράνομοι αυτοί κτηματομεσίτες ζητούν υπέρογκα ποσά για προμήθειες και εκμεταλλεύονται τους αγοραστές που δεν γνωρίζουν τις τιμές. Άρα απαιτείται από τους αγοραστές να αποτείνονται στους εγγεγραμμένους αδειούχους κτηματομεσίτες, να ζητούν πάντοτε τη σχετική άδεια και την ταυτότητα του εκάστοτε κτηματομεσίτη και κατόπιν να προχωρούν στην έρευνα της αγοράς ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραπληροφόρηση και η κατάχρηση στην αγορά ακινήτου. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία από το κράτος, καθώς και το Συμβούλιο Κτηματομεσιτών Κύπρου το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και μέσω των επιθεωρητών του ελέγχει την παράνομη κτηματομεσιτεία καθώς και το αν οι εγγεγραμμένοι κτηματομεσίτες εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Το Συμβούλιο προσπαθεί να δώσει το «παρών» του αλλά πρέπει να γίνει και μια προσπάθεια από τα ΜΜΕ να ενημερώνουν το κοινό πως πρέπει οι αγοραστές να αποτείνονται στους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες για τη δική τους ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό επειδή οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές δεν γνωρίζουν πως έχουν αυτή την κατοχύρωση μέσω του Συνδέσμου κτηματομεσιτών και πολλές φορές πέφτουν θύματα κάποιων επιτηδείων πληρώνοντας προμήθεια μέχρι και 40% αντί για το 3-5% που είναι η νόμιμη αμοιβή ενός εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη. Οι εγγεγραμμένοι κτηματομεσίτες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους πεντακόσιους εγγεγραμμένους αδειούχους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο δεν βρήκαμε την Πολιτεία ως συμπαραστάτη.

Εμείς συγκεκριμένα ως Συμβούλιο Κτηματομεσιτών οδηγούμε καθημερινά στα δικαστήρια πάρα πολλούς παράνομους κτηματομεσίτες. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου δίνονται προκαταβολές χωρίς καν να αγοράσουν ακίνητο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι τεράστιο και χρειαζόμαστε βοήθεια.