News

Check out market updates

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 Βάση για συνέχιση της ανοδικής πορείας των ακινήτων

 Του Μαρίνου Κυναιγείρου

Προέδρου Συμβούλιου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Δημοπράτη Κτηματολογίου

 ΕΠΙΚΑΙΡΑ και εύστοχα είναι τα όσα παραθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο σημείωμά της για την πορεία του δείκτη τιμών κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία της Κεντρικής, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών κατοικιών, που εκδίδει, αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 κατά 1.7%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του ίδιου χρόνου η ετήσια μεταβολή ήταν 1.8%.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, σύμφωνα πάντα με το σημείωμα της Κεντρικής Τράπεζας, ότι τα τελευταία πέντε τρίμηνα διαφαίνεται μια σημαντική αύξηση τιμών στα ακίνητα και ειδικά στα διαμερίσματα στην περιοχή Λεμεσού.

Να αναφέρουμε ότι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών, σημείωσαν ετήσια άνοδο, με εξαίρεση την επαρχία Πάφου, όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Μια πολύ σημαντική εκτίμηση, στην οποία προβαίνει η Κεντρική Τράπεζα και πρέπει όλοι και ειδικά όσοι ασχολούμαστε με τον συγκεκριμένο τομέα, να λάβουμε σοβαρά υπόψιν είναι ό,τι αφορά τις εκποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς, κυρίως εμπορικών ακινήτων, λόγω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, την ψήφιση της νομοθεσίας για την τιτλοποίηση δανείων και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων, τροποποιήσεις που αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Όλες αυτές οι επισημάνσεις και η συνέχιση της ανοδικής πορείας του δείκτη τιμών κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και τα πορίσματα του δείκτη τιμών ακινήτων του RICS, αλλά και άλλα στοιχεία (αύξηση πωλήσεων, ανοδική πορεία στην έκδοση αδειών οικοδομής) που κι αυτά παρουσιάζουν θετική απόκλιση, τότε κάλλιστα μπορούμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι ο τομέας των ακινήτων, ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της πατρίδας μας, βαδίζει θετικά, αργά αλλά σταθερά, προς τον τομέα της ανάπτυξης και της προόδου.

Σίγουρα, όμως, παρά τα ευνοϊκά πρόσημα και τις θετικές εξελίξεις, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Όλα αυτά τα θετικά στοιχεία, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση, για να στηριχθούμε πάνω τους και να βαδίσουμε μεθοδικά προς την πρόοδο. Γιατί, αν επαναπαυθούμε, τότε σίγουρα το μέλλον θα είναι αβέβαιο.