News

Check out market updates

Τομέας ακινήτων: Βαδίζουμε προς την ανάπτυξη

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

Μαρίνου Κυναιγείρου MRICS

-Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

– Δημοπράτης Κτηματολογίου.

 ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις είναι ξεκάθαρα. Η κυπριακή κτηματαγορά βρίσκεται πια σε πορεία ανάπτυξης με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα τόσο για τον κλάδο όσο και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Η θετική αυτή εξέλιξη, το καθιστούμε ξεκάθαρο από την αρχή, δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και εκμεταλλευόμενοι τα θετικά στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, να κτίζουμε πάνω σ’ αυτά και να προχωρούμε.

Ποια είναι, όμως, εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε συνεχή πορεία ανάπτυξης. Να παραθέσουμε τα πιο σημαντικά:

  • Πρώτο, η συνεχιζόμενη αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων για δέκατο συνεχόμενο μήνα μέσα στο 2018.

Οι αυξήσεις παρουσιάζονται σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017 και μάλιστα τη στιγμή που το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά στις πωλήσεις ακινήτων από το 2008.

Η αύξηση για τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 ανήλθε στο 19%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Σημαντικότατο θεωρείται το γεγονός, πάντα σ’ ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων, το ότι αρχίζει να ανεβάζει στροφές η Λευκωσία, γεγονός που εξυπακούει την αύξηση ενδιαφέροντος από ντόπιους για την αγορά ακινήτου.

  • Δεύτερο σημαντικό στοιχείο η αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών, που σε ετήσια βάση έφτασε το 1.4%.
  • Τρίτο στοιχείο η ετήσια αύξηση που καταγράφει συνεχώς ο Δείκτης Παραγωγής στις κατασκευές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 είχαμε τη θεαματική αύξηση του 12.8%, μια αύξηση που εξυπακούει επένδυση για το μέλλον.

  • Τέταρτο στοιχείο το συνεχιζόμενο αυξημένο ενδιαφέρον από νοικοκυριά για τη σύναψη στεγαστικού δανείου.
  • Πέμπτο στοιχείο η συνεχιζόμενη, επίσης, αύξηση του αριθμού των εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.
  • Ένα έκτο και τελευταίο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων έφτασε το 2017 στο 6.9% κατά μέσο όρο, τη στιγμή που το 2016 είχαμε αρνητικό πρόσημο -1.4%.

Ακόμη και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που οι επηρεαζόμενοι έχουν δώσει έναντι τους ακίνητα στις τράπεζες, λειτουργούν θετικά, γιατί με την παρέμβαση που γίνεται με τη διάθεση των ακινήτων που ανήκουν στις τράπεζες στην αγορά συγκρατούνται γενικά οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

Αυτά σίγουρα είναι μερικά δεδομένα, αλλά υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Για παράδειγμα, η αυξητική τάση στην έλευση τουριστών ενεργεί θετικά και αυξάνει τον αριθμό των αλλοδαπών αγοραστών ακινήτων, ενώ μια μείωση του αριθμού, των αφίξεων τουριστών σίγουρα θα λειτουργήσει αρνητικά.

Τα δεδομένα είναι αυτά και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Εκείνο, όμως, που πρέπει να προσέξουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα του real estate, είναι να εκμεταλλευτούμε όλα τα θετικά δεδομένα, να κτίσουμε πάνω σ’ αυτά και τότε, ναι, είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον μας ανήκει.