News

Check out market updates

Έτος αυξημένης αβεβαιότητας και το 2024

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

Αγαπητοί συνάδελφοι, χρόνια πολλά.

Το 2023 γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων που κληρονομούσε από το 2022.  

Άλλωστε είναι ακόμη αρκετά τα κατάλοιπα των επιπτώσεων της πανδημικής περιόδου 2020-2021 και της έκρηξης του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πολύ ψηλός πληθωρισμός είχε πυροδοτήσει μια σειρά σημαντικών αυξήσεων στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες συνεχίστηκαν το 2023. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουμε το κόστος δανεισμού να αυξάνεται συνεχώς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο οπότε και σταμάτησαν οι αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα το κόστος των κατασκευαστικών υλικών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μεγάλες είναι οι αβεβαιότητες ενόψει του 2024, λαμβανομένου υπόψη ότι πέραν του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στη Γάζα, ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα πλήττεται από τις επιθέσεις των Χούθις της Υεμένης, που αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ.   

Παρά τις δύσκολες συνθήκες ο τομέας των ακινήτων συνέχισε το 2023 να αναπτύσσεται αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια την ανθεκτικότητά του. Το εννιάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει ανά τρίμηνο το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, καταγράφηκαν Παγκύπρια 8.681 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας €1.4 δισ. και 9.374 πωλητήρια έγγραφα συνολικής αξίας €3.3 δισ.

Το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2023 αναμένουμε όμως ότι η αγορά θα καταγράψει κάμψη και κατά την άποψή μας ο κυριότερος λόγος που επηρεάζει τη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και το ενδιαφέρον αγοραστών από το εξωτερικό είναι οι υψηλές τιμές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, φροντίσαμε στις δημόσιες παρεμβάσεις μας να ξεκαθαρίσουμε στο ευρύ κοινό ότι η τιμές των ακινήτων προς αγορά ή ενοικίαση δεν καθορίζονται από τους κτηματομεσίτες, αλλά από τους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα συνεχίσαμε να πραγματοποιούμε επιμορφωτικά σεμινάρια για τους αδειούχους κτηματομεσίτες σε συνεργασία τόσο με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όσο και με το Τμήμα Πολεοδομίας. Στόχος και σκοπός μας είναι η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών κτηματομεσιτών ως εκ τούτου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 θα πραγματοποιήσουμε νέο επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία αυτή τη φορά με το Τμήμα Φορολογίας.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών συνέχισε και κατά τη διάρκεια του 2023 να στέκεται απέναντι από την παράνομη κτηματομεσιτεία, αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών, αδειούχων κτηματομεσιτών και βεβαίως των επιθεωρητών του για να οδηγήσει εκατοντάδες παράνομους στο δικαστήριο. Επιπλέον φροντίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνουμε τους πολίτες για τους κίνδυνους που διατρέχουν εάν συνεργαστούν με παράνομους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαπιστώσουν εάν συνεργάζονται με νόμιμους κτηματομεσίτες ή όχι. Για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων προτρέπουμε το κοινό να χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινήτων του Συμβουλίου, «ktimatomesites.com». Η πλατφόρμα αποτελεί σημείο αναφοράς για αξιόπιστες πράξεις και ευκαιρίες, καθώς οι αγοραστές μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν ακίνητα μόνο από αδειούχους Κτηματομεσίτες. Παράλληλα επιχειρούμε με διάφορους τρόπους να προωθούμε την πλατφόρμα ώστε να συνεχίσει να καταγράφει αύξηση των επισκέψεων ενδιαφερόμενων αγοραστών και ενοικιαστών.

Οι προσπάθειές μας για βελτίωση των συνθηκών για τους αδειούχους κτηματομεσίτες και καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτες και κατά τη διάρκεια του 2024.

Ενόψει της έλευσης του νέου χρόνου, ευχόμαστε σε όλους/ες και στις οικογένειές σας υγεία και ένα παραγωγικό 2024 με επιτυχίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μαρίνος Κυναιγείρου, MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών