News

Check out market updates

Ξεφεύγουν οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus
  • Τη δεδομένη χρονική περίοδο ορίζονται τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά και λογικά δεδομένα της κυπριακής αγοράς ακινήτων.

Του Μαρίνου Κυναιγείρου, MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Η πορεία των τιμών στην αγορά των ακινήτων της Κύπρου κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια σαφώς επηρεασμένη από το κόστος των κατασκευαστικών υλικών και την αυξημένη ζήτηση. Ως εκ τούτου βλέπουμε τόσο τις τιμές των ενοικίων όσο και των πωλήσεων σπιτιών και διαμερισμάτων να αυξάνονται.

Έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ακόμη και ιδιώτες, ζητούν αφύσικα ψηλές τιμές πώλησης και πολύ περισσότερο ενοικίασης για τα ακίνητα που διαθέτουν. Έχοντας χρόνια εμπειρίας στην κυπριακή αγορά ακινήτων είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε πότε οι τιμές κινούνται στο πλαίσιο της λογικής, πότε συμβαδίζουν με τα δεδομένα και πότε ξεφεύγουν. Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για το ζήτημα της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς ακινήτων, όμως τη δεδομένη χρονική περίοδο υπάρχουν τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά και λογικά δεδομένα της κυπριακής αγοράς ακινήτων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών παρουσιάζει αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου. Ειδικότερα οι τιμές των οικιών είναι αυξημένες κατά 6,6% σε ετήσια βάση και των διαμερισμάτων κατά 8,4%. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι αμελητέες αν αναλογιστούμε για παράδειγμα ότι ένα διαμέρισμα των €150.000 το πρώτο τρίμηνο του 2022, πωλείται σήμερα στις €163.000 περίπου και αντίστοιχα μια οικία των €250.000 στις €265.000 περίπου.

Το όλο θέμα σαφώς και πρέπει να προβληματίσει καθώς οι δυνατότητες των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά σπιτιών ή διαμερισμάτων είναι ακόμη πιο περιορισμένες λόγω των αυξημένων δανειστικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα η γενικότερη ακρίβεια φθείρει τα εισοδήματα των νοικοκυριών που ενοικιάζουν με αποτέλεσμα οι όποιες νέες αυξήσεις για στέγαση να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους ενοικιαστές.

Οι κτηματομεσίτες, που πάντα βρίσκονται ανάμεσα σε πωλητές κι αγοραστές ή ενοικιαστές είναι αυτοί που δέχονται τα σφοδρά παράπονα των ενδιαφερομένων για τις τιμές που τους προτείνονται. Τους τελευταίους μήνες πολλοί συνάδελφοι γίνονται δέκτες επικριτικών σχολίων από ενδιαφερόμενους αγοραστές/ενοικιαστές. Είναι σημαντικό ως εκ τούτου να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι κτηματομεσίτες  δεν καθορίζουν την τιμή πώλησης ή ενοικίασης διαμερισμάτων και οικιών. Ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών θα εντείνουμε το επόμενο διάστημα την προσπάθειά μας για να γίνει αντιληπτός αυτός ο διαχωρισμός ρόλων στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως, οι υπέρμετρες αυξήσεις τιμών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη γιατί θα είναι επιζήμιες για το σύνολο του τομέα και της οικονομίας ευρύτερα.