News

Check out market updates

Συνέντευξη Μαρίνου Κυναιγείρου -Economy Today

In Cyprus Properties | Real Estate Cyprus | Properties for sale Cyprus

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Πώς έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τον τομέα των ακίνητων; Ποια η σύγκριση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο;

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 είδαμε με ικανοποίηση ότι η αγορά των ακινήτων διατήρησε τη δυναμική και την ανθεκτικότητά της παρά τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα δεδομένα φέτος είναι σαφώς καλύτερα. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο μισό του 2023 διενεργήθηκαν 12162 πράξεις πώλησης ακινήτων συνολικής αξίας €3,2 δισ. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν ολοκληρωθεί 10.700 πράξεις πώλησης ακινήτων αξίας σχεδόν €2,5 δισ. Καταγράφεται με απλά λόγια μια αύξηση της τάξεως του 28% στην αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με αυτό του 2022 και 13.6% στον όγκο των πωλήσεων.

Όγκος και αξία πράξεων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ        1ο Εξάμηνο 2023        1ο  Εξάμηνο 2022
Όγκος1216210700
Αξία€3,2 δισ.€2,5 δισ.

Πηγή: Συγκριτικές πωλήσεις Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Επεξεργασία: Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Παρά ταύτα εάν εστιάσουμε την προσοχή μας στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2023, παρατηρούμε μια επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους πωλήθηκαν ακίνητα αξίας €1,52 δισ. σ’ ένα σύνολο 5974 πράξεων. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μείωση τόσο στην αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν, όσο και στον όγκο των πράξεων.

Όγκος και αξία πράξεων

ΕΠΑΡΧΙΑΛΕΥΚΩΣΙΑΛΕΜΕΣΟΣΠΑΦΟΣΛΑΡΝΑΚΑΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
 Α’ τρίμηνοΒ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνοΒ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνοΒ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνοΒ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνοΒ’ τρίμηνο
Αξία€257,5  εκατ.€299,8 εκατ.€908,1 εκατ.€707,6 εκατ.€296,9 εκατ.€251,9 εκατ.€203,8 εκατ.€198,2 εκατ.€57,3 εκατ.€59,7 εκατ.
Όγκος1597154920971877 1103102211351223256303

Πηγή: Συγκριτικές πωλήσεις Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Επεξεργασία: Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών 

  1. Ποια ήταν η επίδραση του υψηλού πληθωρισμού στην Κτηματαγορά και γενικότερα στον τομέα των ακινήτων/κατασκευών;

Η αγορά είναι επηρεασμένη από την αύξηση των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και το κόστος των κατασκευαστικών υλικών εξ ου και καταγράφεται αυτή η επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο.

  1. Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην αγορά ακινήτων;

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε τριμηνιαία βάση το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών η αγορά σπιτιών διατηρεί τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 πωλήθηκαν συνολικά 845 σπίτια, με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων. Η επαρχία Λάρνακας βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων διαμερισμάτων, οριακά πιο πάνω από τη Λεμεσό, ενώ στην επαρχία Λευκωσίας πωλήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα περισσότερα οικόπεδα. Λεμεσός και Λευκωσία συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων χωραφιών. Τα χωράφια είναι η κατηγορία των ακινήτων που έδωσε ώθηση το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά της επαρχίας Αμμοχώστου, της μόνης που παρουσιάζει αύξηση του όγκου πωλήσεων ακινήτων στις τέσσερεις κύριες κατηγορίες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο.  

Πράξεις ανά είδος ακινήτου, ανά επαρχία (2ο τρίμηνο 2023)

 ΛΕΥΚΩΣΙΑΛΕΜΕΣΟΣΠΑΦΟΣΛΑΡΝΑΚΑΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣΠΑΓΚΥΠΡΙΑ
ΟΙΚΙΕΣ15727020616646845
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ12228219529047936
ΟΙΚΟΠΕΔΑ*480414151280221347
ΧΩΡΑΦΙΑ*6708003954071552427
ΣΥΝΟΛΟ142917669471143270 

Πηγή: Συγκριτικές πωλήσεις Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας – Επεξεργασία: Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών 

*Στα ακίνητα που το σύστημα κατηγοριοποιεί ως «Οικόπεδα» και «Χωράφια» ενδεχομένως να υπάρχουν και κτίσματα  

  1. Η προσιτή στέγαση αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα στη χώρα μας. Πόσο σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση και ποιες οι εισηγήσεις σας για απάμβλυνση του προβλήματος;

Είμασταν ενδεχομένως οι πρώτοι, οι οποίοι είχαμε προβλέψει την όξυνση αυτού του προβλήματος και είχαμε καλέσει πολύ έγκαιρα την κυβέρνηση να εγκύψει στο θέμα και να ανοίξει ένα κύκλο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των ακινήτων για να ανταλλάξουμε απόψεις και εισηγήσεις για να βρούμε λύσεις. Αυτό το είχαμε πράξει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και ξανά με την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Λόγω της καθημερινής μας επαφής με τους πολίτες και την σφαιρική εικόνα που έχουμε για την αγορά των ακινήτων βλέπαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα απασχολούσε εντονότερα κάτι το οποίο συμβαίνει σήμερα.

Την ίδια ώρα, ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες την πρότασή μας για δημιουργία μητρώου προβληματικών ενοικιαστών. Στην πράξη θα αναλάβουμε τη διαχείριση του συγκεκριμένου μητρώου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη μας, οι επαγγελματίες αδειούχοι κτηματομεσίτες. Σ’ αυτό το μητρώο θα περιλαμβάνονται όσοι ενοικιαστές έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο για μη τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο συμφωνίας ενοικίου. Έτσι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες θα γνωρίζουν και θα διαχειρίζονται ανάλογα τυχόν πελάτες, που έχουν καταδικαστεί, όταν σπεύδουν να ενοικιάσουν κάποιο άλλο ακίνητο. Κατά την άποψή μας είναι κι αυτό ένας τρόπος, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα, να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά και να αρχίσουν οι τιμές να μειώνονται. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χρήζει επαναξιολόγησης και αναθεώρησης καθώς δεν προστατεύει αποτελεσματικά τους ιδιοκτήτες και δεν τους διασφαλίζει την είσπραξη των ενοικίων που τους οφείλονται.

  1. Ποιες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επαγγελματίες Κτηματομεσίτες;

Πέραν όσων σας έχω αναφέρει προηγουμένως σε σχέση με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια κοκ, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε είναι η παράνομη κτηματομεσιτεία. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να την πολεμήσουμε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τόσο τους ανυποψίαστους πολίτες όσο και τους αδειούχους κτηματομεσίτες από τους απατεώνες που αφενός λυμαίνονται και αφετέρου αμαυρώνουν το επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια του 2022 το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχει καταχωρίσει περίπου 460 ποινικές υποθέσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που παραβίαζαν τις πρόνοιες του περί κτηματομεσιτών Νόμου 71(ι) του 2010 έως 2017. Συνολικά το 2022 δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, για παράνομη κτηματομεσιτεία, 25 νομικά και 45 φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονταν σε 55 υποθέσεις. Δεν θα κουραστώ, όμως, να ζητώ την βοήθεια των πολιτών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα. Είναι πολύ σημαντικό να ζητούν από τα άτομα, τα οποία τους συστήνονται ως κτηματομεσίτες, τα απαραίτητα αποδεικτικά (ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή επαγγελματική ταυτότητα για το τρέχον έτος) ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για αδειούχους κτηματομεσίτες. Η επιβεβαίωση των στοιχείων μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσω της ιστοσελίδας μας ktimatomesites.com.

  1. Ποιο ρόλο διαδραματίζει η τεχνολογία στον τομέα των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα στο επάγγελμα του Κτηματομεσίτη;

Αδιαμφισβήτητα είναι πολλά τα οφέλη από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και έχουν καθοριστική συμβολή πλέον στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, στην προσέλκυση και στη βελτίωση της επαφής τους με τους πελάτες τους, αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών.

Η αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων κερδίζει έδαφος στον τομέα των ακινήτων. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η αγορά των ακινήτων έχει ανάγκη την τεχνολογία καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στη λειτουργία της και καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Εμείς ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχουμε εντοπίσει έγκαιρα αυτή την ανάγκη και έχουμε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά έργων και δράσεων, που σκοπό έχουν αφενός τη βελτίωση της επαφής μας με τους αδειούχους κτηματομεσίτες και αφετέρου την επαφή του κοινού με τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και το ίδιο το Συμβούλιο. Μια τέτοια ενέργεια είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινήτων του Συμβουλίου, «ktimatomesites.com». Η πλατφόρμα αποτελεί σημείο αναφοράς για αξιόπιστες πράξεις και ευκαιρίες, καθώς οι αγοραστές μπορούν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν ακίνητα μόνο από αδειούχους Κτηματομεσίτες. Στην πλατφόρμα υπάρχει πλειάδα ακινήτων και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η επισκεψιμότητά της αυξάνεται συνεχώς.