News

Check out market updates

Προς Αναζήτηση του Κατάλληλου Ακινήτου

   
Ενημερωτικό Δελτίο – Ιούλιος 2021  
Προς αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου     Αγαπητοί συνάδελφοι, σας αποστέλλεται το ενημερωτικό δελτίο του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών για το μήνα Ιούλιο. Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται να αναθερμαίνεται καθώς υπάρχει ένα αυξητικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα μέσα από την τοπική ζήτηση με πρωταγωνιστές τους Millennials οι οποίοι προσπαθούν να αρχίσουν τη ζωή τους έχοντας στην κατοχή τους ένα ακίνητο. Υπάρχει ωστόσο ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον κατασκευαστικό τομέα και ενόψει των μεγάλων έργων που πλέον εντάσσουν την οικολογία στις προϋποθέσεις τους. Η χώρα μας, εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Σας ευχαριστώ, Μαρίνος Κυναιγείρου – Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών
    Τιμές ακινήτων – Τα στατιστικά    Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπολογίζεται στις 102,82 μονάδες. Συγκρινόμενος τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο δείκτης μειώθηκε κατά 5,8%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές είχαν παρουσιάσει ετήσια αύξηση 2,4% ενώ η τριμηνιαία αύξηση είχε ανέλθει στο 4,7%. Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στη τιμή. Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
    Διψήφια αύξηση στις άδειες οικοδομής   Μεγάλη αύξηση παρουσίασε το τετράμηνο του 2021 η αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cystat, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, εκδόθηκαν 2.524 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.721 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 46,7%. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 34,2% και το συνολικό εμβαδόν κατά 36,0%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 49,8%. Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα. O αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Απρίλιο 2021 ανήλθε στις 627. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €230,6 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 192,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 955 οικιστικές μονάδες.    
    Οι πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία   Αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία, στη Λευκωσία κατατέθηκαν 1336 πωλητήρια έγγραφα το εξάμηνο του 2021 από 830 πέρσι σημειώνοντας μεγάλη αύξηση 61%. Σημαντική αύξηση της τάξης του 49% παρουσιάζει και η Λεμεσός, όπου οι πωλήσεις πενταμήνου έφτασαν στις 1396 από 934 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 711 πωλήσεις ακινήτων έναντι 563 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 26%. Στην Αμμόχωστο η αύξηση ανήλθε στο 29%. Στην Πάφο κατατέθηκαν 758 πωλητήρια έγγραφα φέτος από 713 πέρσι σημειώνοντας αύξηση 6%. Το 2020 τα πωλητήρια έγγραφα υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από το 2016 στα 7968 τεμάχια έναντι 10366 το 2019, καταγράφοντας ετήσια μείωση 23,1%  
    Αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές   Αυξήθηκε κατά 2,2% ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε στις 113,43 μονάδες (με βάση 2015=100,00).
Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ο δείκτης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε άνοδος κατά 3,4% στα κτίρια και μείωση κατά 10,2% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.  
    Ενδιαφέρον για επαγγελματική στέγη    Το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού για επαγγελματική στέγη, επικεντρώνεται στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού για αφορά τα γραφεία Κλάσης Α ενώ μειώνεται η ζήτηση για γραφειακούς χώρους χαμηλότερης ποιότητας. Στις άλλες επαρχίες, η γενικότερη ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω της εξάρτησης τους από αγορές του εξωτερικού από τις οποίες η ζήτηση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Παράλληλα, οι παραλιακές επαρχίες επηρεάζονται και από την κατάσταση στον τουριστικό τομέα.   
    Κεντρική: Οι ντόπιοι στηρίζουν την αγορά ακινήτων   Η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης για ακίνητα στηρίζει την αγορά, αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη ζήτηση από ξένους αγοραστές σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η ΚΤ στο Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου, η αυξημένη ζήτηση από ντόπιους ευνοείται από το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ενώ το γεγονός ότι τα κριτήρια δανεισμού παραμένουν σε ιδιαίτερα αυστηρά επίπεδα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι ο νέος ενυπόθηκος δανεισμός θα είναι βιώσιμος. Στο οικονομικό δελτίο γίνεται αναφορά στα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ). Όπως σημειώνεται, οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε παγκύπρια βάση παρουσίασαν ετήσια αύξηση 27,6% για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, επηρεαζόμενες και από τη χαμηλή περσινή βάση λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Η αύξηση από εγχώριους αγοραστές ανήλθε στο 64,1% υπερκαλύπτοντας τη μείωση κατά 16,5% που σημειώθηκε στους ξένους αγοραστές. Σύμφωνα με στοιχεία του κτηματολογίου που καταγράφει και παρουσιάζει το StatWatch, το πεντάμηνο του 2021 οι πωλήσεις ακινήτων σε ντόπιους ανήλθαν στις 2.482 αποτελώντας το 69,4% των συνολικών πωλήσεων.  
    Eurostat: Δείκτης Τιμών    Μείωση κατά 5,8% στις τιμές των κατοικιών, στην Κύπρο όπως μετρήθηκαν από τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτος, δημοσίευσε η Eurostat, κάτι που αποτέλει την μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,8% και κατά 6,1% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με ο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια αύξηση για τη ζώνη του ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2006 και από το τρίτο τρίμηνο του 2007 για την ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, 5,8% και 2,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ, 1,7% στην ΕΕ και μειώθηκαν στην Κύπρο κατά -5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 17,0%), τη Δανία (+ 15,3%), τη Λιθουανία (+ 12,0%), την Τσεχία (+ 11,9%) και Κάτω Χώρες (+ 11,3%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν μόνο στην Κύπρο (-5,8%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Εσθονία (+ 6,6%), τη Δανία (+ 5,8%) και τη Λιθουανία (+ 5,0%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν μόνο στην Κύπρο (-5,8%), στη Μάλτα (-1,6 %) και Σλοβακία (-1,2%).  
    Διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων υποψηφίων για εγγραφή στο Μητρώο κτηματομεσιτών   To Δ.Σ του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών αποφάσισε τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων τον Οκτώβριο του 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί οτι ο υποψήφιος για εγγραφή στο Μητρώο Κτηματομεσιτών, κατέχει επαρκείς γνώσεις αναφορικά με την κτηματική και πολεοδομική νομοθεσία της Δημοκρατίας. Οι γνώσεις αυτές είναι αναγκαίες για την ορθή και υπεύθυνη άσκηση του επαγγέλματος κτηματομεσίτη.
Η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της γραπτής εξέτασης η οποία θα διεξαχθεί μόνο στην Ελληνική γλώσσα θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.  
  Facebook Twitter